„Kőszeg / Kőszegi” borok

Oltalom alatt
Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi „Kőszeg / Kőszegi” elnevezés oltalom alatt álló eredetmegjelölésként (OEM) való bejegyzését.
A „Kőszeg / Kőszegi” borok jellemzőit az Alpok közelsége, a térség kőzetképződményei, valamint a hűvös, de kiegyensúlyozott, a nappali és éjszakai hőmérséklet között markáns különbségeket mutató éghajlat határozzák meg. Ezek a feltételek a késői szüretelési időszakkal és a hagyományos bortermelési szakismerettel együtt könnyed, gyümölcsös, üdén savas borokat, valamint olyan elegáns fehér- és vörösborokat eredményeznek, amelyek hosszú ízűek és hosszan érlelhetőek. Ezek a borok sós ásványosságukról ismertek, amely az alapkőzetből ered, és szerkezetük a természetes savasságon alapul.
A borkészítési eljárások során a visszafogott hordós érlelés és a tartályos érlelés ötvözésével törekszenek a frissesség megőrzésére és arra, hogy a tanninok ne legyenek túl hangsúlyosak a termékben. A kőszegi termőterület Magyarország egyik legrégebbi borvidéke, amely hosszú múltra visszatekintő kulturális és gazdasági hagyományokkal bír. A „Kőszeg / Kőszegi” borok egyedi jellegéhez hozzájárul a szőlőfajták választéka, a nemzedékről nemzedékre öröklődő szakértelem, valamint a hagyományos és modern borkészítési technikák ötvözése.
Az új megjelölés az eAmbrosia-ban – a mezőgazdasági földrajzi árujelzők uniós adatbázisában és nyilvántartásában – szereplő több mint 3 669, oltalom alatt álló elnevezés számát gyarapítja.
További információk a minőségpolitikai honlapon találhatók.