Szabadidő magazin - A halárúsítás szabályai
Szabadidő magazin

A halárúsítás szabályai

2010. december 23. 18:08 |

Ellenőrzések az ünnepek alatt is.

Szigorú ellenőrzések a halárusító-helyeken

 

Szigorú ellenőrzéseket tartanak az Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal munkatársai a karácsonyi ünnepek előtt és alatt a halárusító-helyeken.

A kereskedők egy része nem tartja be a hatályos magyar jogszabályokat, és szabálytalan körülmények között forgalmazza az élő halat karácsonykor. A rendeleteket megszegve árusítják az élőhalat a legtöbb hazai áruházban is. Mind a nagyáruházakban, mind a kisebb árusítóknál túlzsúfolt tartályokban tárolják az élő halat, az állatok oxigénhiánytól szenvednek, és gyakran élve kerülnek a szatyorba.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 32/1999-es rendelete értelmében élő halat csak megfelelő méretű tartályban, oxigénben gazdag vízben lehet tartani. Maximum 200 kilogrammnyi hal lehet 1000 liter vízben. Az étkezési célra szánt halakat levágásuk előtt minden esetben el kell kábítani.

A fokozott ellenőrzés érinti az összes halárusító-helyet. Az állatvédelmi hatóság szakemberei büntetésként több százezer forint bírságot is kiszabhatnak, ha állatkínzást tapasztalnak

Fotósarok