Húsvéti kávédesszertek
Somlói galuska és máglyarakás ihlette kávék
Máglyarakás, házi krémes és somlói galuska: a klasszikus magyar desszertek világszerte népszerűek, és a hazai konyhákban is már-már kötelező szereplőnek számítanak. Nagyanyáink jól bevált receptjeit a kávék nyelvére is könnyedén lefordíthatjuk, és néhány egyszerű hozzávalóval mesés kávédesszerteket készíthetünk belőlük.
Keveset tudunk a hagyományos hazai desszertek eredetéről, de az biztos, hogy népszerűségüket az egyszerű alapanyagoknak, a könnyű elkészíthetőségnek és az otthonos ízeknek köszönhetik. Szinte mindannyian őrzünk nosztalgikus emlékeket a porcukros, fahéjas szilvával töltött gőzölgő gombócokról vagy a házi baracklekvárral készült Rákóczi-túrósról, és sokan talán még ma is a hagyományos családi recepteket követik a máglyarakás vagy a somlói galuska elkészítésekor.
Miért ne alkothatnánk belőlük egyedi kávékülönlegességeket is? A húsvét közeledtével akár a klasszikus sütemények helyett is kínálhatnánk ezt a locsolóknak. A Nespresso kávémesterei kikísérletezték három klasszikus finomság kávés változatát, melyeket néhány könnyedén beszerezhető hozzávalóval, pár perc alatt otthon is elkészíthetünk. Elő a magyar sütemények alapanyagaival és a kávékapszulákkal, és próbáljuk ki italként kedvenc desszertjeink nosztalgikus ízeit!
Ha pedig kedvet kapnánk saját, egyedi kávéreceptünk elkészítéséhez, akkor a Nespresso Barista Creations ízesített és tejes receptekhez fejlesztett kapszulái kiváló alapot jelenthetnek a kísérletezéshez.
KÁVÉRECEPTEK
Hozzávalók
· 1 db Nespresso Vertuo Barista Creations Golden Caramel kávékapszula (80 ml)
· 100 ml barista zabital vagy tej
· őrölt fahéj
· 2 teáskanál almapüré vagy almakompót
· keksz vagy pirított kalács a tálaláshoz
Elkészítés
1. Tegyünk 2 kanál édes almapürét vagy almakompótot egy átlátszó pohár aljába. Szórjunk rá ízlés szerint őrölt fahéjat.
2. Habosítsuk fel a barista zabitalt vagy tejet egy tejhabosítóval, majd töltsük a pohárba.
3. Készítsünk el 80 ml Nespresso Vertuo Barista Creations Golden Caramel kávét a „Kávékészítési mód receptekhez” funkcióval (a Vertuo Next vagy a Vertuo Pop készüléken nyomjuk meg kétszer a kávé gombot, amíg kéken nem kezd világítani).
4. Díszítsük fahéjszórással a tetejét. Kínáljuk vajaskeksszel vagy zabkeksszel.
Tipp: Ha nagyon autentikusan szeretnénk elkészíteni a receptet, akkor keksz helyett használjunk hozzá egy szelet pirított vagy kalácsot.
HŰSÍTŐ HÁZIKRÉMES LATTE
Hozzávalók
· 1 db Nespresso Barista Creations Vertuo Sweet Vanilla kávékapszula (80 ml)
· 2 db nagyméretű jégkocka (egyenként 30 g)
· 100 ml vaníliás szójaital vagy vaníliás tej
· édes ostyalap vagy sült leveles tésztalap a díszítéshez
· porcukor a díszítéshez
Elkészítés
1. Tegyünk 2 db jégkockát egy átlátszó pohárba.
2. 100 ml vaníliás szójaitalból vagy vaníliás tejből készítsünk hideg tejhabot, majd töltsük a pohárba.
3. A „Kávékészítési mód receptekhez” funkcióval (a Vertuo Next vagy a Vertuo Pop készüléken nyomjuk meg kétszer a kávé gombot, amíg kéken nem kezd világítani) készítsünk 80 ml Nespresso Vertuo Sweet Vanilla kávét a tejhab tetejére.
4. Helyezzünk az ital tetejére egy édes ostyalapot vagy vékonyra nyújtott, majd megsütött leveles tésztalapot, és díszítsük porcukorral.
SOMLÓI GALUSKA DESSZERTKÁVÉ
Hozzávalók
· 1 db Nespresso Vertuo Barista Creations Rich Chocolate kávékapszula (80 ml)
· 10 ml csokoládészósz
· 1 db nagyméretű jégkocka (30 g)
· tejszínhab
· darált dió a tetejére
· rumos mazsola a tetejére
Elkészítés
1. Tegyünk egy közepes csészébe egy kevés csokoládészószt. Helyezzünk 1 db jégkockát a pohárba.
2. Készítsünk el 80 ml Nespresso Vertuo Rich Chocolate kávét a „Kávékészítési mód receptekhez” funkcióval (a Vertuo Next vagy a Vertuo Pop készüléken nyomjuk meg kétszer a kávé gombot, amíg kéken nem kezd világítani), majd öntsük a jégre.
3. Kanalazzunk vagy fújjunk tejszínhabot az ital tetejére.
4. Szórjuk meg darált dióval, díszítsük rumos mazsolával és még egy kevés csokoládészósszal.