Szabadidő magazin - Húsvéti kávédesszertek
Szabadidő magazin

Húsvéti kávédesszertek

2024. március 26. 17:48 |

Somlói galuska és máglyarakás ihlette kávék

Máglyarakás, házi krémes és somlói galuska: a klasszikus magyar desszertek világszerte népszerűek, és a hazai konyhákban is már-már kötelező szereplőnek számítanak. Nagyanyáink jól bevált receptjeit a kávék nyelvére is könnyedén lefordíthatjuk, és néhány egyszerű hozzávalóval mesés kávédesszerteket készíthetünk belőlük. 

 

 

Keveset tudunk a hagyományos hazai desszertek eredetéről, de az biztos, hogy népszerűségüket az egyszerű alapanyagoknak, a könnyű elkészíthetőségnek és az otthonos ízeknek köszönhetik. Szinte mindannyian őrzünk nosztalgikus emlékeket a porcukros, fahéjas szilvával töltött gőzölgő gombócokról vagy a házi baracklekvárral készült Rákóczi-túrósról, és sokan talán még ma is a hagyományos családi recepteket követik a máglyarakás vagy a somlói galuska elkészítésekor.

Miért ne alkothatnánk belőlük egyedi kávékülönlegességeket is? A húsvét közeledtével akár a klasszikus sütemények helyett is kínálhatnánk ezt a locsolóknak. A Nespresso kávémesterei kikísérletezték három klasszikus finomság kávés változatát, melyeket néhány könnyedén beszerezhető hozzávalóval, pár perc alatt otthon is elkészíthetünk. Elő a magyar sütemények alapanyagaival és a kávékapszulákkal, és próbáljuk ki italként kedvenc desszertjeink nosztalgikus ízeit!

Ha pedig kedvet kapnánk saját, egyedi kávéreceptünk elkészítéséhez, akkor a Nespresso Barista Creations ízesített és tejes receptekhez fejlesztett kapszulái kiváló alapot jelenthetnek a kísérletezéshez.

 

KÁVÉRECEPTEK

MÁGLYARAKÁS LATTE 

Hozzávalók

 

·        1 db Nespresso Vertuo Barista Creations Golden Caramel kávékapszula (80 ml)

·        100 ml barista zabital vagy tej

·        őrölt fahéj

·        2 teáskanál almapüré vagy almakompót

·        keksz vagy pirított kalács a tálaláshoz

 

 

 

Elkészítés

1.       Tegyünk 2 kanál édes almapürét vagy almakompótot egy átlátszó pohár aljába. Szórjunk rá ízlés szerint őrölt fahéjat.

2.      Habosítsuk fel a barista zabitalt vagy tejet egy tejhabosítóval, majd töltsük a pohárba.

3.       Készítsünk el 80 ml Nespresso Vertuo Barista Creations Golden Caramel kávét a „Kávékészítési mód receptekhez” funkcióval (a Vertuo Next vagy a Vertuo Pop készüléken nyomjuk meg kétszer a kávé gombot, amíg kéken nem kezd világítani).

4.      Díszítsük fahéjszórással a tetejét. Kínáljuk vajaskeksszel vagy zabkeksszel.

 

Tipp: Ha nagyon autentikusan szeretnénk elkészíteni a receptet, akkor keksz helyett használjunk hozzá egy szelet pirított vagy kalácsot.

 

 

HŰSÍTŐ HÁZIKRÉMES LATTE

Hozzávalók

 

·        1 db Nespresso Barista Creations Vertuo Sweet Vanilla kávékapszula (80 ml)

·        2 db nagyméretű jégkocka (egyenként 30 g)

·        100 ml vaníliás szójaital vagy vaníliás tej 

·        édes ostyalap vagy sült leveles tésztalap a díszítéshez 

·        porcukor a díszítéshez

 

 

 

Elkészítés

1.       Tegyünk 2 db jégkockát egy átlátszó pohárba.

2.      100 ml vaníliás szójaitalból vagy vaníliás tejből készítsünk hideg tejhabot, majd töltsük a pohárba.

3.       A „Kávékészítési mód receptekhez” funkcióval (a Vertuo Next vagy a Vertuo Pop készüléken nyomjuk meg kétszer a kávé gombot, amíg kéken nem kezd világítani) készítsünk 80 ml Nespresso Vertuo Sweet Vanilla kávét a tejhab tetejére.

4.      Helyezzünk az ital tetejére egy édes ostyalapot vagy vékonyra nyújtott, majd megsütött leveles tésztalapot, és díszítsük porcukorral.

 

 

SOMLÓI GALUSKA DESSZERTKÁVÉ 

Hozzávalók

·        1 db Nespresso Vertuo Barista Creations Rich Chocolate kávékapszula (80 ml)

·        10 ml csokoládészósz

·        1 db nagyméretű jégkocka (30 g)

·        tejszínhab 

·         darált dió a tetejére

·         rumos mazsola a tetejére

 

 

 

Elkészítés

1.       Tegyünk egy közepes csészébe egy kevés csokoládészószt. Helyezzünk 1 db jégkockát a pohárba.

2.      Készítsünk el 80 ml Nespresso Vertuo Rich Chocolate kávét a „Kávékészítési mód receptekhez” funkcióval (a Vertuo Next vagy a Vertuo Pop készüléken nyomjuk meg kétszer a kávé gombot, amíg kéken nem kezd világítani), majd öntsük a jégre.

3.       Kanalazzunk vagy fújjunk tejszínhabot az ital tetejére.

4.      Szórjuk meg darált dióval, díszítsük rumos mazsolával és még egy kevés csokoládészósszal.  

 

 

Fotósarok