Szabadidő magazin - Tiszta konyha, tiszta kéz
Szabadidő magazin

Tiszta konyha, tiszta kéz

2009. július 3. 21:04 |

A biztonságos ételkészítés receptje kánikula idején

A hőség által  bekövetkező egészség ártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a napi bőséges folyadékfogyasztás. A környezetünkben elszabaduló mikróbák elleni védekekezés aranyszabálya: mindig  tartsuk tisztán a konyhát és a kezünket. Gondot kell fordítani a húsételeket alapos átfőzésére is.

Fontos ügyelni az élelmiszerek gyors lehűtésére. Húsokat, tejet 5 C fok alatt, zöldséget, gyümölcsöt 10-15  C fokon  tartsuk a hűtőszekrényben. De 2-3 napnál tovább itt sem kívánatos az élelmiszerek tárolása. Igazolt tény, hogy az ételmérgezések többsége otthon, a háztartásokban következik be.

A hőség idején napi 2-4 liternyi folyadék fogyasztása kívánatos. Ihatunk csapvizet, de a boltokban kiváló ásványvizekből válogathatunk.  A palackozott - különösen a csendes, széndioxidmentes-  vízeket lehetőleg ne tároljuk hűtés nélkül egy-két napnál hosszabb ideig. Palackozott természetes ásványvíz vásárlása esetén a címkén feltüntetett adatok közül különösen figyelni kell a víz ásványi anyag tartalmára.A nagy folyadékvesztességgel járó időszakban a 20-200 mg/l nátriumtartalmű vízek fogyasztása lehet előnyös.

A  Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal információi a tudatos fogyasztók tájékoztatását szolgálják.

Fotósarok