„Lajta sajt”
Európai oltalom alatt
Az Európai Bizottság három másik termékkel, a „Terres du Midi” francia borral, a „Terras da Beira” portugál borral és a „Schouwen-Duivenland” holland borral együtt ma oltalom alá vette a magyar „Lajta sajt” földrajzi jelzést is.
A Lajta sajt tehéntejből készített, sózott és Brevibacterium linens kéregflórával két hétig érlelt, zsíros, kissé lágy állományú, röglyukas sajt, melynek fő érlelő mikroflórája természetes módon szaporodik.
A Lajta sajt illata és íze a sajátos érlelő flórának köszönhetően jellegzetesen aromás. Színe vörösessárga, vágásfelülete röglyukas, állaga omlós. Az érett sajt állaga átmenetet képez a lágy és a félkemény sajtok között. Győr-Moson-Sopron vármegye Magyarország észak-nyugati részének hagyományos tejtermelő vidéke.
A Lajta sajt a Lajta folyóról kapta a nevét, amely Mosonmagyaróvárnál ömlik a Mosoni-Dunába.