Szabadidő magazin - Szentesi Lecsófesztivál
Szabadidő magazin

Szentesi Lecsófesztivál

2021. augusztus 31. 21:45 | Halupa Eszter

 


Interjú részlet  Mészáros Zoltánnal, a Hunor-Coop Zrt. elnök vezérigazgatójával

 

 

 

 

 

A Szentesi Lecsófesztivált a Hunor Coop Zrt. indította útjára Családi napként, ennek már 20 éve. Azóta minden év szeptember első hétvégéjén várják a szervezők a kétnapos rendezvényre a főzőket, illetve a látogatókat. A rendezvény az elmúlt években egyre nagyobb lett, igazi Gasztro-Fesztivállá nőtte ki magát. A Hunor Coop Zrt. 20 évvel ezelőtt értéket teremtett, melyet azóta is ápol, folyamatosan bővít. Méltán került a Szentesi Értéktárba mind a Lecsófesztivál, mind maga az étel, a lecsó is.

 

-Sokat beszélgettünk már arról, hogy Családi napként indult a Lecsófesztivál, ma pedig már az egyik védjegye a városnak. De mitől lett érték ez a fesztivál?

-Ha Szentes szóba kerül, azt tapasztalom, hogy az embereknek hamarabb jut az eszébe a szentesi paprika, mint a vízilabda. Ez a kettő nagyon ide kötődik, bárhol járok az országban, akár határon túl is. Az elmúlt években, évtizedekben teljes részévé vált a fesztivál ennek a kisvárosnak, erre pedig büszkének kell lennünk. Lokálpatriótának tartom magam, hiszek abban, hogy a próféta a hazájában is tud alkotni. Ezzel azt hiszem, hogy a várost és a környéket is népszerűsítem. Nincs olyan család eben a városban, amely ne kötődne a szentesi paprikához vagy paradicsomhoz. Még a vejem is tudja Kanadában – aki a whiskey-s lecsó specialistája -, hogy alakult ki a hajtatásos kertészet a bolgár kertészek idetelepülésével. Sok helyen próbálkoztak már az országban lecsófesztivál szervezésével, de olyannal még nem találkoztam, ahol közel 300 bográcsban főne a lecsó, és ehhez négy vagy öt utcát le kelljen lezárni.

Mindenképp olyan ételt választottunk, ami idekötődik.

Alapanyaga a szentesi paprika és paradicsom, mely külön életet ad ennek az egyszerű, de ízletes ételnek. Lehet készíteni rizzsel, tojással, tarhonyával, patisszonnal és még sorolhatnám, talán ez is felcsigázta az emberek fantáziáját, hogy mivel is lehet még megbolondítani ezt az ételt. A lecsóban azt imádom, hogy nem lehet elrontani. A kolbász és a lecsó egészséges. Persze, a csapatok kreativitása nem ismer határokat, hiszen a nutellástól kezdve a rénszarvas, pezsgővel vagy borral ízesített lecsót is kóstoltam már.

Várunk mindenkit sok szeretettel szeptember 3-án és 4-én, a jubileumi, 20. Szentesi Lecsófesztiválon!

Fotósarok