A „Balatoni hal”
Uniós oltalom alatt a ponty és a fogassüllő
A „Balatoni hal” felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Balatoni hal” felkerüljön az oltalom alatt álló földrajzi jelzések uniós listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban.
A „Balatoni hal” elnevezés kizárólag a Balatonban vagy a Balaton vízgyűjtő területén élő pontyot vagy fogassüllőt illeti meg.
A területre nedves kontinentális éghajlat jellemző, de bizonyos mértékig a szubmediterrán hatás is érvényesül, ami fontos tényező a halgazdálkodásban.
A jó vízminőségnek és a természetes haltakarmánynak köszönhetőn a balatoni fogassüllő húsa hófehér, mellékízektől mentes. A balatoni ponty húsa tömör. A „Balatoni hal” a helyi gasztronómia egyik alappillére. A balatoni ponty nélkülözhetetlen hozzávalója a balatoni halászlének, melynek elkészítési módja is egyedi.
A bizottsági döntésnek megfelelően a „Balatoni hal” bekerült a már oltalom alatt álló 1762 élelmiszertermék nyilvántartásába, mely az eAmbrosia adatbázisban található.