Őszi rendrakás
A minőségi mindennapokért. Jótanácsok a háztartásban
Itt van az ősz, itt van újra…, s vele együtt az őszi rendrakás ideje is .
Mindenek előtt át kell nézni a spájzot, a szekrényeket, a hűtőszekrényt.
A polcokat le kell tisztítani, a rajtuk sorakozó zacskókat, üvegeket át kell vizsgálni, nem ment-e bele zsizsik, moly, át kell válogatni a babot, a krumplit, a hagymát.
Fortély: átvizsgálás után tegyünk a zacskókba, üvegekbe, más tároló edényekbe néhány szem babér-levelet, ezzel távol tartjuk a betolakodókat. Ugyan így tehetünk a naponta használt lisztbe, piros-paprikába is. A babér-levél aromáját nem veszi át a fűszer, viszont távol tartja a zsizsiket és a molyokat.
Akinek nincsen spájza, tároló szekrénye, a szemes ételeket, mint a babot, a lencsét, tegye papír-zacskóba és a hűtőszekrény zöldség-rekeszében tárolja felhasználásig. Ekkor viszont nem szükséges a babérlevél használata, mert a hűtő hőmérséklete védi a szemeseket.
Ne feledkezzünk meg a hűtőszekrényről sem. A mélyhűtőben lévő élelmiszereket olvasszuk fel, és használjuk el. Ecetes vízzel mossuk el a dobozokat, töröljük át a hűtőpolcokat.
Tipp: fél évnél tovább ne tartsunk semmilyen ételt a mélyhűtőben.
S ha már a rendrakásnál tartunk, következhet a gardrób, a ruhás-és cipő-szekrények. A nyári ruhákat és cipőket csak tisztán, szárazon rakjuk el. Az őszi, téli holmikat is nézzük át, nem költözött-e beléjük a moly.
Tipp: a szekrény mélyébe tett ruhák közé - amelyiknek van, annak a zsebébe is- tegyünk néhány szem szegfűszeget és néhány szál levendulát, távol maradnak a molyok.
Érdemes negyedévenként ezeket a nem éppen kellemes házi-munkákat elvégezni, de megéri.