Szabadidő magazin - Hajrá Hazai
Szabadidő magazin

Hajrá Hazai

2010. augusztus 15. 19:40 |

I.Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó

az év legnagyobb élelmiszeripari ünnepe

 Augusztus 17. és 22. között tartották meg az év legnagyobb élelmiszeripari eseményét, az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót, valamint a találkozó keretei között lezajló budapesti és vidéki élelmiszer-bemutatókat és -bajnokságokat.

A Világtalálkozóra – és benne a X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszusra − már több mint 200 vendég, valamint 35 országból, 64 nemzetközi szervezettől 109 előadó érkezett Európából, az Egyesült Államokból, Ázsiából és Dél-Amerikából.

A szakembereken kívül azonban a nagyközönség számára is élményt adott a Világtalálkozó. Budapesten, a Hilton Szálló Dominikánus udvarában fogyasztói fórumot tartottak a leghíresebb magyar szakácsok. Szemben, a Magyar Kultúra Házában pedig a Ludas napok, baromfi ételbemutatók, -kóstolók várták a vendégeket a több emeletes piacon. Mindkét bemutatónak vállalt küldetése a kiváló magyar élelmiszerek és élelmiszer-gyártók népszerűsítése − s ezért mindkettőnek a neve: Hajrá Hazai!

.

„ A krónikus megbetegedések mintegy 75%-a vezethető vissza a nem kellően megválasztott táplálkozási szokásokra. Vagyis elmondható, nincs ma a világnak olyan pontja, ahol az élelmiszer-ellátás ne lenne központi kérdés – mondta Dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, amikor megnyitotta a Budai Várban az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót, és a hozzá kapcsolódó Hajráhazai! Fórumot. A hatnapos rendezvény keretében tartják meg a X. jubileumi Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust is, amelynek megrendezését Magyarország Brazília és Kína elől nyerte el. Az esemény-sorozatot gazdagítják az 5 vidéki helyszínen, valamint Sepsiszentgyörgyön megrendezendő hús-bajnokságok is.

 

 Az augusztus 17-től 22-ikéig tartó eseménysorozat központja a Budai Várban volt.  A jubileumi esemény megrendezésének jogát Kína és Brazília elől nyerte el Magyarország, elsősorban a magyar állatorvoslás elismeréseként.

A rendezvényeken mintegy 200 vendég hallgatta a több mint száz szerző által jegyzett előadásokat. A külföldi előadók között volt argentin, brazil, chilei, kanadai, japán, koreai, indiai, ausztrál, új-zélandi, kínai, thaiföldi és izraeli is az európaiak mellett. A legtávolabbról érkezett előadók Új-Zélandról Budapestig közel 18.000 kilométert tettek meg, hogy előadást tarthassanak a világkonferencián.

A hatnapos rendezvény keretében tartották meg a X. jubileumi Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust, valamint a Magyar Zoonológiai Társaság éves közgyűlését.

A konferencia-sorozatot lezáró beszédeket Dr. Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője, és Dr. Búza László megyei főállatorvos, a szervező Foodlawment Egyesület elnöke tartotta.

Az első világtalálkozó zárása egyben a második találkozónak az indítója volt − ez jövőre a tejjel és tejtermékekkel foglalkozik .

 Hajráhazai! − a Várban és vidéken

 A szakmai közönségen kívül a fogyasztók is részesei lehettek az eseménysorozatnak. A budai Hilton szálló Dominikánus udvarában nyílt meg a Hajráhazai! Fórum, ahol hírességek és mesterszakácsok adtak tanácsokat a látogatóknak a megfelelő étel kiválasztásáról, és elkészítéséről. A Magyar Kultúra Házában pedig a Hajráhazai! Piacon kóstolni és vásárolni lehetett a legkiválóbb magyar élelmiszerekből − de meg lehetett ízlelni még a magyarországi gazdaságokban nevelkedett emuk húsát is.

A Világtalálkozóhoz kapcsolódóan vidéki városban élelmiszer-bemutatók és -bajnokságok gazdagították az ünnep programját. Szegeden a vadételek, vadkülönlegességek bajnokságát rendezték meg. Mezőkövesden a szalonna, tepertő, zsírok, Alsózsolcán a felvágottak és vörös áruk, Szigetváron a disznósajtok, kenőmájasok, Hortobágyon a halak és halkészítmények, valamint a marhahúsok és húskészítmények, az erdélyi Sepsiszentgyörgyön a birkahúsok és a birkahúsból készült ételek keltek versenyre. A nyertesek az augusztus 21-i gálarendezvényen, Budapesten vehették át az oklevelüket. A kerámia „bajnoki érmek” Kovács Gábor sárospataki kerámiaművész munkái.

 

 

Fotósarok