Szabadidő magazin - GOOD FRANCE
Szabadidő magazin

GOOD FRANCE

2019. március 19. 20:12 |

A világhírű francia konyha ünnepe

 

Március 21-én 5000 cég, 5000 menűvel köszönti a francia konyhaművészetet 5 kontinensen.

 

 

 

A gasztronómiai eseményt immár ötödik éve rendezik meg, nagy sikerrel. Ez alkalommal az éttermek egy speciális vacsora keretében tálalják fel vendégeiknek a francia konyha remekeit.

Előírás, hogy  az éttermek kizárólag friss helyi alapanyagokat használhatnak fel.

A rendezvény célja a francia ízek és bor széleskörű megismertetése.

Idei téma: a fenntarthatóság a gasztronómiában.

Kiemelt régió: Provance

A gasztróünnephez 12 magyar étterem csatlakozott és kínál a vendégeknek  március 21-én különleges francia menűt,  Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Veszprémben.

 

 

A dél-franciaországi konyha alapja a sok gyümölcs, zöldség, olivaolaj, halak, friss fűszerek. Ezek az ízek a vakációra hangulatát idézik, a pétanque meccseket és a délutáni sziesztát. Mindemellett ezek az ételek az egészségre is jótékony hatással vannak. Nizzai előétel Aperitifként kóstolja meg a pastis-t, ezt az ánizs ízű italt főként a kávézók teraszán hangulatos megkóstolni. Ezt követheti egy pissaladière, ezt a pizzára hasonlító tésztát hagymával, szardellával és olivabogyóval készítik. Nizza óvárosában található a Papayou étterem, ahol más helyi ételekből is bátran válogathat. Nizza híres piaca - a cours Saleya - is kínál helyi ételeket: pan-bagnat szendvics, szardellával, olivaolajjal és friss salátával. Az olivaolajat sokszor használják a déli konyhában, különféle szószok és ételek elkészítéséhez is: anchoïade, aïoli, brandade de morue, tapenade (olivaolaj és kapribogyó keveréke). Kiváló levesek Provence híres piacain, napsütötte gyümölcsök és zöldségek kápráztatják el a vásárlókat. Előételnek isteni a soupe au pistou leves (a bazsalikom provence-i neve a pistou) vagy egy salade niçoise saláta. Zöldségekben gazdag szintén a francia lecsó, avagy a ratatouille, a petits farcis töltött zöldségek és a bundás cukkini is (beignets de fleurs de courgettes). A déli vidék sztárja a bouillabaisse halleves Ki ne ismerné a francia hallevest, a bouillabaisse-t? Marseille híres hallevesét pontosan megszabott lépések szerint készítik, mely előírja, hogy a hal a főzés során egyben kell, hogy maradjon és azt csak az Ön tányérjában, Ön előtt vághatják fel. Marseille egyik híres étterme a Miramar is ennek az előírásnak a híve, ahol hat különféle halból készül a híres leves. Kísérőként ideális a vins blancs de Cassis fehérbor. Halételek A Földközi-tenger egyéb ízletes meglepetéseket is tartogat Önnek, mint pl. a durbincs hal Camargue-i rizzsel (dorade accompagnée de riz camarguais) vagy a helyi, illatos és omlós szardella (anchois de Collioure). Ezeket a halételeket akár a Côte Vermeille kikötőjében található La Balette étterem teraszán is megkóstolhatja (2013-ban Michelin csillagot kapott). Ami a kagylókat illeti a Thau-öböl osztrigája és a kagylói kihagyhatatlanok. Ropogós és omlós húsa van a huîtres de Bouzigues osztrigának, melyet Franciaországban egyedülálló módon tenyésztenek itt. Ezt a módszert mutatja be a Bouzigues-ben található muséee de l’Etang de Thau. Húsételek Birka-, bárány-, marha- vagy bika húsából készül a daube provençale pörkölt féle étel, melyet vörös- vagy fehérborral készítenek és Provence-i fűszerekkel (kakukkfű, rozmaring, csombord). Avignon-ban fehérborral és báránnyal készítik a daube avignonnaise-t, a Côte d’Azur vidékén pedig marhahúsból és vörösborból készül a daube niçoise változat. A déli tájak édességei Navettes (keksz narancsfa virággal), pompe à l'huile, calissons... ezek Provence különlegességei, melyekhez narancsfa virágot és olivaolajat is használnak! Az édesség kedvelői foglaljanak helyet a Saint-Tropez place des Lices terén található teraszokon és kóstolják meg a tarte tropézienne-t (krémes kalács), melyet Brigitte Bardot tett híressé a "És Isten megteremté a Nőt" film forgatásakor. Menton-ban járva a tarte au citron citromtortát próbálja ki. Karácsonykor Provence az ún. treize desserts -13 desszertet– készíti el. 13, mint Krisztus és a 12 apostol. Helyi csemegék még a mogyoró, a füge, a mandula, a mazsola, a datolya...

Read more at: http://ee.france.fr/hu/information/foeldkoezi-tenger-videkenek-gasztronomiaja

Kapcsolódó kép

 

Fotósarok