Szabadidő magazin - Makói petrezselyemgyökér
Szabadidő magazin

Makói petrezselyemgyökér

2017. december 5. 18:21 |

Uniós oltalom alatt

Az Európai Bizottság jóváhagyta a „Makói petrezselyemgyökér” nevű, oltalom alatt álló új magyar földrajzi jelzés felvételét az oltalom alatt álló földrajzi jelzések nyilvántartásába. A „Makói petrezselyemgyökér” a Petroselinum crispum var. tuberosum fajtába tartozó makói petrezselyem gyökerét jelöli, mely krémfehér színű, egyenes és sima felületű, tömött szövetű és édeskés ízű. A kellemes illatú és zamatú gyökér hossza meghaladja a 30 cm-t, vállátmérője pedig eléri a 3 cm-t.

 

A petrezselyemgyökeret a dél-magyarországi makói kistérségben termesztik, mely tekintélyes zöldségtermesztési múlttal rendelkezik. A tájkörzet talaját a medrét változtató Maros folyó hordaléka alakította ki, legfontosabb kőzete a legfelső sárgaföld, vagy lösz, ennek elmállásából keletkezett a jellemzően kitűnő termőerejű talaj. A makói gazdák a környezeti adottságokkal összhangban hozták létre nemesítő munkájuk révén a ma is termesztett petrezselyemfajtát, melynek egyediségét főként magas (átlagosan 35–40%-os) szárazanyag-tartalma és rendkívüli eltarthatósága adja.
Utóbbi elsősorban a magas szárazanyag-tartalomra és a széles gyökérnyakra vezethető vissza. A két tényező együttes hatása, hogy a makói petrezselyemgyökér kifejlett állapotában a mínusz 10–20 °C hőmérsékletet is elviseli, és optimális körülmények között akár egy évig is tárolható.
 
A „Makói petrezselyemgyökér” nevű, oltalom alatt álló új földrajzi jelzés mellett több mint 1415 védett termék szerepel már a DOOR adatbázisban, melyben az oltalom alatt álló eredetmegjelölések, az oltalom alatt álló földrajzi jelzések és az ún. hagyományos különleges termékek egyaránt fellelhetők.

Fotósarok