Szabadidő magazin - Tokaj legújabb borai
Szabadidő magazin

Tokaj legújabb borai

2010. április 19. 20:50 |

Kostoló és mesterkurzus

 


2010. április 23-án, pénteken új borokkal mutatkozik be a Tokaj Reneszánsz Egyesület 16 pincészete.

A Gólyavárban (Múzeum körút 4., ELTE campus) 16 órai kezdettel a látogatók közel 50 bort kóstolhatnak, és ezeket kipróbálhatják az erre a célra készített ételekkel, este pedig két koncertet hallgathatnak meg.


Az esemény gondolatisága a tradíció és megújulás üzeneteit követi: egyrészt az évszázados tokaji hagyományok elevenednek meg, másrészt Tokaj legújabb borai – friss reduktív borok, érlelt száraz fehérborok, késõi szüretelesésû gyümölcsös édes borok, valamint a tradicionális szamorodni és aszú borok – mutatkoznak be.

Április 23-án több szempontból is nyitás lesz a nagyközönség felé. Tokaj egyértelmûen meg tudott újulni az elmúlt évtizedekben, mindezt úgy, hogy megõrizte hagyományait. A világhírûvé vált aszúk mellett egyre több friss fiatalos könnyû fehérborral, és a tokaji terroirt hûen megmutató ásványokban és gyümölcsökben is gazdag érlelt száraz fehérborral találkozhat az, aki a borvidékre látogat.

Az április 23-i rendezvény vendégeinek pedig alkalmuk nyílik mindezt egy helyen megtapasztalni. Sõt, az új 2006-os évjárat legjobb aszúit elõadással egybekötött mesterkurzuson kóstolhatják meg az érdeklõdõk.
Ennél azonban sokkal többrõl van szó: nem csak Tokaj ajtaja tárul ki a közönség elõtt, nem csupán a palackok nyílnak meg, de megnyílik a tokaji elõtt az ízek birodalma is.
Az eseményen Litauszki Zsolt vezette mesterkurzuson lehet megkóstolni, milyen ételeket képzelt el a Bib Gourmand 21 Étterem többszörösen díjnyertes séfje a különbözõ tokaji borokhoz. Társa lesz ebben Christophe Deparday francia mesterszakács, a Pierrot Étterem új séfje is.
És ez még nem minden: a magyar blogszcéna három trendszetter gasztrobloggerre, a Chili &Vanília, a Fûszer és lélek és a Malackaraj írói vállalkoztak arra, hogy õk is megmutatják, mit képzelnek el a tányérra a tokaji borok mellé – a falatokat minden látogató összekóstolhatja a borokkal a lounge hangulatú sétáló kóstolón.

Bor és finom falatok: emellé csak a zene hiányzik. A Tokaj Nyitány 2010-en az sem. Kelemen Angelika laza jazzes hangzása után a Nemjuci rockos riffjeivel zárjuk az estét.
Érdemes jegyekért a tokaji@tokaji.hu e-mail címre elõre regisztrálni, a két mesterkurzusra mindenképpen, mert ezekre korlátozott számban van hely.


Tokaj Nyitány 2010 - Program:

Nagyelõadó
16 órától:
-Tokaj Lounge, 16 pincészet 50 borával
-Gasztrobloggerek:Chili &Vanília, a Fûszer és lélek és a Malackaraj - falatok tokajira

19 órától színpadon:
-Kelemen Angelika Jazz Quartett
-Nemjuci

Kiselõadó
16 órától:
-Variációk Tokajira. Litauszki Zsolt és Christophe Deparday mesterkurzusa. 8 tokaji bor párosítva különbözõ ételkreációkkal

17.30-tól:
-2006 legjobb aszúi. Dr Molnár Péter mesterkurzusa.

A mesterkurzus jegyek természetesen a Nagyelõadóba és az esti koncertekre is érvényesek. Elõzetes regisztráció és további infó:

http://tokaji.hu/tokajnyitany2010/, tokaji@tokaji.hu

Fotósarok