Szabadidő magazin - A kiválótól a pocsékig
Szabadidő magazin

A kiválótól a pocsékig

2010. április 10. 20:01 |

Szeletelt termékek tesztje.

12-féle párizsit, 3 olasz, 4 Zala és 3 nyári turista felvágottat, összesen tehát 22 előre csomagolt, szeletelt terméket tesztelt a Kosár magazin. Az eredmények pedig igencsak felemásak: a többség jó vagy közepes, emellett csupán egy kiváló (nyári turista) és egy szinte ehetetlen, még megfelelő minősítésű (Zala) felvágott akadt a bírálók tányérján.

 

Párizsi vagy parizer, olasz, turista, Zala felvágott, sertés, marha, könnyed ízre vágyóknak joghurtos, gyereknek Bambini. A sor szinte végtelen. A felvágott mindennapi csemege: ha nincs kedvünk főzni, esetleg utazni készülünk, vagy este már csak könnyed falatokra vágyunk, jöhet a jó kis felvágott két szelet kenyér közé. De  mi van a minőséggel?

Erre kereste a választ a Kosár magazin tesztelő csapat áprilisi számában – természetesen a Magyar Élelmiszerkönyv iránymutatásait figyelembe véve.

A parizerek közül a Pick Szeged egyik terméke bizonyult a legjobbnak: 17,3-as pontszámmal minősítést ért el, csak két tizeddel elmaradva a kiváló osztályzattól. A színnel és az alakkal teljesen elégedettek voltak a pontozó bírák, az állományból csak azért vesztett a termék, mert néhol kissé hézagos volt a vágásfelülete, ráadásul száz grammját mindössze százharminchárom forintért adják. Szomorú eredmény, hogy ebben a kategóriában az utolsó helyen egy gyerekeknek szánt párizsi végzett, közepes minősítéssel.

A szeletelt Zala felvágottak között találtak a tesztelők egy igen gyenge terméket: nagy, egybefüggő, szinte vághatatlan, zsíros szalonnadarabokkal volt tele, így még éppen megfelelő minősítést kapott.

Az olasz felvágottak között két-két „versenyző” jó, illetve közepes minősítést szerzett. Itt a túl sós és nem túl fűszeres íz rontott több termék minőségén.

A nyári turistáknál leltek a tesztelők az egyetlen kiváló termékre: a 18 pontot gyűjtő Zimbo (főtt, hagyományosan füstölt, szárított) felvágottjára. Hozzá kell tenni azonban, hogy e termék ára is magasnak mondható.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumának segítségével a felvágottak sótartalmát is megvizsgáltuk: valamennyi minta sótartalma a Magyar Élelmiszerkönyv által előírtnál (legfeljebb 2,5 %, Nyári turista esetén 3,5%) kevesebb volt, ennek ellenére az érzékszervi vizsgálatok során a bírálók több mintát is nagyon sósnak találtak. Az előírás nagyon tág határt szab a sótartalomnak, vagyis laza! A sós ízhez az ízfokozók is hozzájárulnak, tekintettel arra, hogy a sós ízért felelős nátriumot tartalmaznak; ízfokozó pedig minden termékben volt.

Fotósarok