A soproni sörgyár története
Exkluzív kötetet jelentetett meg a Geopen Kiadó A soproni sörgyár története címmel. A könyvben a hazai söripar kezdeteiről, az idén 122 éves soproni üzem különböző korszakairól, a sörgyártás meghatározó alakjairól olvashatnak azok, akik kíváncsiak Magyarország kedvenc sörének fotókkal és színes sörcímkékkel illusztrált kultúrtörténetére.
A sörről 1523-ban hoztak rendeletet. A fertences barátok este 8 órakor azért húzták meg a Magyar templom harangját, mert az esti harangzúgás után tilos volt sört mérni a városban. A város vezetése 1690-ben engedte meg a belvárosi sörmérést a Zöld Toronynál. Csak a városi serfőző házában főtt sört mérhették, a lakosságnak joga volt sört inni, de csak a serház ívójában.
A gyár egyik dolgozója, Horváth Róbert által jegyzett kötet budapesti bemutatóján, José Matthijsse, a Soproni Sörgyárat üzemeltető HEINEKEN Hungária vezérigazgatója méltatta a kötetet.
"A Soproni márka tulajdonosaként a HEINEKEN Hungária dolgozói számára különleges üzenete van a könyvnek, hiszen a régi sörmesterek odaadása, arra tanít bennünket is, hogy kapcsolatunk a sörrel, a sörgyárral és Sopron városával legyen személyes. Ez a könyv büszkeséggel tölt el bennünket, hiszen egyik kollégánk kutatásain alapul, ugyanakkor emlékeztet felelősségünkre is, hogy a legjobb minőségű söröket kínáljuk fogyasztóinknak. 2016 óta kizárólag magyar árpát használunk Magyarország kedvenc sörének előállításához. A hagyományok rendkívül fontosak számunkra, ugyanakkor a legújabb technológiák segítségével biztosítjuk, hogy a Soproni továbbra is a megszokott minőségben kerüljön a poharakba" – emelte ki.
A gyár túlélte a világháborúkat, az államosítást, a privatizációt és változatlanul fontos szerepet tölt be a hazai sörpiacon.