Egészséges étrend
A magyarok 4%-a fogyaszt halat
Az európaiak többsége saját bevallása szerint azért fogyaszt halat, mert az egészséges.
Az európaiak 42%-ának otthon heti rendszerességgel kerül hal vagy tengeri gyümölcs a tányérjára, és arányuk növekedést mutat.
Ugyanez a magyarok mindössze 4%-áról mondható el. Ezzel szemben a hazai fogyasztók 42%-a soha nem fogyaszt ilyen terméket otthon, 66%-a pedig étteremben sem. A magyar válaszadók 38%-a inkább az édesvízi halakat részesíti előnyben (EU: 7%), a tengeri termékeket pedig a magyarok 14%-a szereti jobban (EU: 39%).
A halászati és akvakultúra termékekhez fűződő fogyasztói tendenciákat vizsgáló, friss Eurobarométer felmérés szerint ezeket az élelmiszereket a fogyasztók Unió-szerte, csakúgy mint Magyarországon a szupermarketekben (74%), kisebb arányban szakboltokban és piacon szerzik be. A rendszeres fogyasztásban nagyban közrejátszik, hogy a vásárló milyen közel lakik a tengerhez.
A fogyasztók előnyben részesítik a saját régiójukból, országukból, illetve az EU-ból származó halakat és tenger gyümölcseit (EU: 80%, Magyarország: 51%). Éppen ezért lényeges, hogy az Unión belül csökkenjen az importfüggőség, és tovább fejlődjön a fenntartható halászat és akvakultúra.