A magyar pékválogatott a dobogó legfelső fokán
Sütőipari termékeink a világ élmezőnyében. Első helyezett hazai mesterek.
A magyar pékválogatott fölényes győzelmet aratott rangos nemzetközi versenyen
Az olasz Club Arti Meistieri szervezésében negyedik alkalommal került megrendezésre Riminiben a Sigep vásár területén a Sigep Bread Cup. A versenyen a magyar válogatott csapat harmadszor vett részt, s bár innovatív kenyér kategóriában tavaly kupát vihettek haza, az idei siker minden várakozást felülmúlt. A Magyar Pékszövetség által támogatott és delegált válogatott mester hármasát - név szerint Tukacs Roland, Takó Zoltán és Hársi Norbert- Jankó Miklós csapatkapitány, a Stamag-Ireks Kft. vezetője és egyben főtámogatója erősítette. A válogatott Ilonka Boldizsár (Pékek és Pékcukrászok Világszövetségének alelnöke) erkölcsi támogatását is élvezte. A világból tíz csapat, négy kategóriában mérte össze tudását, felkészültségét. Jelen volt Ausztrália, Izrael, Szlovénia, Oroszország, Lengyelország, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Portugália és Magyarország, továbbá versenyen kívül a tavalyi nyertes csapat, Olaszország.
A professzionális mezőny tradicionális kenyér, innovatív kenyér, édesség és díszmunka kategóriákban versenyzett egymással, majd ötödik versenyszámként kirakatukat is díjazta a zsűri. A 14 tagú szakmai zsűri véleménye mellett a közönség szavazatai is nagyban befolyásolták az eredményt, hiszen a szavazófülkékben elhelyezett számítógépeken „vakon” történő kóstoltatással a közönség elismerése 50%-ban hatott a végső eredményre. Az összesített verseny harmadik helyezését Ausztrália, másodikat Németország szerezte meg, a dobogó legfelső fokán Magyarország csapata állt.
A magyar csapat elsöprő sikert aratott: innovatív kenyér, díszmunka és sütemény kategóriákban is első díjat kaptak, így az összesített díjazásban toronymagasan győzték le a másik 9 országot képviselő profi csapatokat. Innovatív kenyerük búzacsírával, fokhagymával és zöldfűszerekkel készült, mely természetes életerejével, laza szerkezetével és különleges levélformájú díszítésével nyerte el a zsűri tetszését. Sütemény kategóriában a vajjal hajtogatott tésztát tokaji borhabbal töltötték, birssel, dióval, grillázzsal és aszúba áztatott szőlőszemekkel díszítették a magyar versenyzők, melyet az első díj mellett különdíjjal is megjutalmaztak. A díszmunka első helyezettje Tukacs Roland lett, aki művészi igényű kenyérszobrával, kreativitásával, elmélyült témafeldolgozásával és eredeti technikai megoldásaival nagy feltűnést keltett a versenytársak körében is.
A Magyar Pékválogatottat a versenyen való részvétel lehetőségében támogatták: a Magyar Pékszövetség, a Stamag-Ireks Kft., a sütőipari piacon a szakmáért elkötelezett sütőszer gyártó cég, valamint a TuRo’s Sütöd-e és a Lesaffre Kft. A szakmai elismerés mellett a versenyzők pénzjutalomban is részesültek, amelyet továbbképzésekre, további versenyeken való részvételre fordítanak a jövőben.
Felemelő volt látni a kupákkal elhalmozott magyar fiúkat konfetti-esőben a dobogó legtetején, miközben felhangzott a magyar himnusz. Bebizonyosodott, hogy a magyar sütőipar termékei a világ élmezőnyébe tartoznak. Ezek után már egészen más a sütőiparunk és szaktudásunk megítélése a világon, Ausztráliától Oroszországig!