Szabadidő magazin - Hagyomány és evolúció
Szabadidő magazin

Hagyomány és evolúció

2010. február 13. 18:53 |

A hazai csúcsgasztronómia szakácsversenye

A hazai csúcsgasztronómia legfontosabb szakácsversenye

 

2010. február 21., 9.00-18.00 óra, Gerbeaud Ház

 2010. február 21-én kerül sor hazai csúcsgasztronómia legfontosabb szakácsversenyének, a Magyar Gasztronómiai Egyesület által kezdeményezett Hagyomány&Evolúciónak a döntőjére, amelyen 12 szakács mérkőzik meg. A döntő témája: a magyar tanyasi csirke két szervizben.

 

A verseny leginkább abban tér el az egyéb szakácsversenyektől, hogy a hangsúlyt a látvány helyett az ízekre és azok harmóniájára helyezi, és ezáltal sokkal közelebb áll a valós éttermi világhoz. A döntősök jelentős része Magyarország vezető éttermeiből érkezik.

 

Az értékeléshez tekintélyes nemzetközi zsürit sikerült megnyerni, mindenek előtt Eckart Witzigmannt, „az évszázad szakácsát”, a szakma világhírű képviselőjét; Nicolas Le Bec két Michelin-csillagos francia sztárséfet, valamint egykori Michelin inspektorokat. A zsüriben a teljes és megkérdőjelezhetetlen objektivitás érdekében kizárólag külföldi szakemberek ülnek. A selejtezőt októberben tartották (témája a „sertés háromféleképpen” volt), és az ott elkészített ételek bebizonyították, hogy a magyar gasztronómia megújulása kézzel fogható. A döntőn az elkövetkezendő évek meghatározó séfjei, a jövő magyar sztárszakácsai mutatják be tudásukat –a verseny kimondottan izgalmasnak és szorosnak ígérkezik. 

 

DÍJAK: Az első három helyezett szakmai gyakorlaton vehet részt Michelin-csillagos éttermekben. Első díj: egymillió Forint, Második díj: ötszázezer Forint, Harmadik díj: kétszázötvenezer Forint. Továbbá a világhírű, párizsi Lenôtre iskola igazgatója, Philippe Gobet felajánlotta, hogy a verseny első helyezettje részt vehet a Lenôtre iskolában mintegy kétezer euró értékű mesterkurzuson (és elfogadta a meghívást a zsűribe). Az École Lenôtre a világ nagy szakácsképző intézetei közé tartozik, alapképzéstől a mesterkurzusig tartanak tanfolyamokat a világ legnevesebb szakácsai vesznek részt munkájában.


A Gerbeaud-ban megrendezésre kerülő döntő nyilvános, a közönség által látogatható (regisztrációval). A szakácsok főzését a Gerbeaud Sörházban felépített közvetítőkön is ki fogják vetíteni. A verseny ideje alatt csúcsminőségű házias ételeket lehet majd kóstolni ugyanitt, úgymint kocsonya, véres hurka, kakastaraj pörkölt, házi fánk, stb., amelyeket a legjobb éttermek készítenek majd.

 

A 12 döntős:

 

Molnár Gábor, a selejtező időpontjában a pécsi Enoteca Corso konyhafőnöke volt
Horváth Szilveszter, La Maréda, Győr
Sárközi Ákos, Alabárdos 
Széll Tamás,  Onyx Budapest 
Győrffy Árpád, Alabárdos Budapest 
Fodor Sándor,  Solier, Gödöllő 
Wolf András,  Boscolo,  Budapest 
Domján Richárd,  Bock Bisztró,  Budapest 
Kripolszki István,  Kogart,  Budapest 
Krámer László,  Alabárdos,  Budapest 
Csonka Gergő,  Mandula Étterem,  Villány 
Varju Viktor,  Bock Bisztró 

 

A zsüri tagjai:

 

Eckart Witzigmann, Németország

A világ első nem francia 3 csillagos chefje, a "évszázad szakácsa".

A szakma egyik legnagyobb neve, fogalom

Tanítványai közül minimum 30-40-nek van Michelin csillagja.

 

Jan van Lissum,  Hollandia,

A holland GaulltMillau étteremkalauz tulajdonos-kiadója, étteremkritikus

 

Nicolas Le Bec, Franciaország

két Michelin csillagos chef, a lyon-i Le Bec étterem tulajdonosa és séfje

 

Erik Schröter, Németország

Egy Michelin csillagos chef

 

Philippe Gobet, Franciaország

École Lenôtre Gasztronómiai Iskola igazgatója

A szakma mestere cim birtokosa (MOF)

A Francia Kulináris Akadémia tagja

A Francia Csokoládé Akadémia tagja

 

Christian Meyer, Németosrzág

Étteremkritikus, gasztronómia szakértő és újságíró, volt Michelin inspektor

 

Fotósarok