Hagyomány és evolúció
A hazai csúcsgasztronómia szakácsversenye
A hazai csúcsgasztronómia legfontosabb szakácsversenye
2010. február 21., 9.00-18.00 óra, Gerbeaud Ház
2010. február 21-én kerül sor hazai csúcsgasztronómia legfontosabb szakácsversenyének, a Magyar Gasztronómiai Egyesület által kezdeményezett Hagyomány&Evolúciónak a döntőjére, amelyen 12 szakács mérkőzik meg. A döntő témája: a magyar tanyasi csirke két szervizben.
A verseny leginkább abban tér el az egyéb szakácsversenyektől, hogy a hangsúlyt a látvány helyett az ízekre és azok harmóniájára helyezi, és ezáltal sokkal közelebb áll a valós éttermi világhoz. A döntősök jelentős része Magyarország vezető éttermeiből érkezik.
Az értékeléshez tekintélyes nemzetközi zsürit sikerült megnyerni, mindenek előtt Eckart Witzigmannt, „az évszázad szakácsát”, a szakma világhírű képviselőjét; Nicolas Le Bec két Michelin-csillagos francia sztárséfet, valamint egykori Michelin inspektorokat. A zsüriben a teljes és megkérdőjelezhetetlen objektivitás érdekében kizárólag külföldi szakemberek ülnek. A selejtezőt októberben tartották (témája a „sertés háromféleképpen” volt), és az ott elkészített ételek bebizonyították, hogy a magyar gasztronómia megújulása kézzel fogható. A döntőn az elkövetkezendő évek meghatározó séfjei, a jövő magyar sztárszakácsai mutatják be tudásukat –a verseny kimondottan izgalmasnak és szorosnak ígérkezik.
DÍJAK: Az első három helyezett szakmai gyakorlaton vehet részt Michelin-csillagos éttermekben. Első díj: egymillió Forint, Második díj: ötszázezer Forint, Harmadik díj: kétszázötvenezer Forint. Továbbá a világhírű, párizsi Lenôtre iskola igazgatója, Philippe Gobet felajánlotta, hogy a verseny első helyezettje részt vehet a Lenôtre iskolában mintegy kétezer euró értékű mesterkurzuson (és elfogadta a meghívást a zsűribe). Az École Lenôtre a világ nagy szakácsképző intézetei közé tartozik, alapképzéstől a mesterkurzusig tartanak tanfolyamokat a világ legnevesebb szakácsai vesznek részt munkájában.
A Gerbeaud-ban megrendezésre kerülő döntő nyilvános, a közönség által látogatható (regisztrációval). A szakácsok főzését a Gerbeaud Sörházban felépített közvetítőkön is ki fogják vetíteni. A verseny ideje alatt csúcsminőségű házias ételeket lehet majd kóstolni ugyanitt, úgymint kocsonya, véres hurka, kakastaraj pörkölt, házi fánk, stb., amelyeket a legjobb éttermek készítenek majd.
A 12 döntős:
Molnár Gábor, a selejtező időpontjában a pécsi Enoteca Corso konyhafőnöke volt
Horváth Szilveszter, La Maréda, Győr
Sárközi Ákos, Alabárdos
Széll Tamás, Onyx Budapest
Győrffy Árpád, Alabárdos Budapest
Fodor Sándor, Solier, Gödöllő
Wolf András, Boscolo, Budapest
Domján Richárd, Bock Bisztró, Budapest
Kripolszki István, Kogart, Budapest
Krámer László, Alabárdos, Budapest
Csonka Gergő, Mandula Étterem, Villány
Varju Viktor, Bock Bisztró
A zsüri tagjai:
Eckart Witzigmann, Németország
A világ első nem francia 3 csillagos chefje, a "évszázad szakácsa".
A szakma egyik legnagyobb neve, fogalom
Tanítványai közül minimum 30-40-nek van Michelin csillagja.
Jan van Lissum, Hollandia,
A holland GaulltMillau étteremkalauz tulajdonos-kiadója, étteremkritikus
Nicolas Le Bec, Franciaország
két Michelin csillagos chef, a lyon-i Le Bec étterem tulajdonosa és séfje
Erik Schröter, Németország
Egy Michelin csillagos chef
Philippe Gobet, Franciaország
École Lenôtre Gasztronómiai Iskola igazgatója
A szakma mestere cim birtokosa (MOF)
A Francia Kulináris Akadémia tagja
A Francia Csokoládé Akadémia tagja
Christian Meyer, Németosrzág
Étteremkritikus, gasztronómia szakértő és újságíró, volt Michelin inspektor