GombaPink
Gombával az egészségért.
A BioFungu Termelő és Kereskedelmi Kft. a cég Áporkán lévő telephelyén látta vendégül a sajtó képviselőit abból az alkalomból, hogy együttműködési szerződést írtak alá a Prof. Dr.Simon Tamással a Magyar Rákellenes Liga elnökével.
Mutsy Árpád ügyvezető igazgató köszöntőjében arról szólt, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében komoly erőfeszitéseket tettek, hogy olyan társadalmi szervezetekkel vehessék fel a kapcsoltot, melyeket a termékek értékesítése révén támogatni tudnak. Fogadókészséget a Magyar Rákellenes Ligánál tapasztaltak.
Október 1-től egy hónapon keresztül a gomba fogyasztó nem csak az egészségéért tesz, ha a cég, rózsaszín dobozba csomagolt termékét választja, hanem segíti a Magyar Rákellenes Liga daganatellenes és rákbetegeket segítő munkáját is.
A Bio-Fungi Kft. minden eladott rózsaszín tálcás gomba után 5 Ft támogatást ad a Magyar Rákellenes Ligának. Két hazai áruházláncban vásárolható meg a GombaPink termékek. A TESCO engedélyezte az akciót, az ALDI plusz 5 Ft-tal és saját marketing munkával támogatja a GombaPink kampány sikerét, így a náluk megvásárolt gomba után tálcánként 10 Ft-ot kap a Magyar Rákellenes Liga.
A gombaipari ágazat multját és jelenét mutava be az igazgató elsődlegesen a gomba gyógyhatását emelte ki. Az ipari feldolgozás kezdete XIV.Lajos idejére datálható. A gombatermesztés napjainkban perspektívikus ágazat, a tudatos fogyasztók megnyeréséért még sokat lehet tenni, a magyar vásárlók fele annyi gombát fogyasztanak, mint az európai átlag.
Professzor dr. Simon Tamás elnök hangsúlyozta, hogy a Go pink!” szlogennel indult sok évvel ezelőtt világ körüli útjára az a kezdeményezés, amely a pink színnel igyekszik felhívni a figyelmet a mellrák megelőzés fontosságára. Minden évben október első napja a mellrák világnapja, amikor rózsaszínű szalagokat tűznek ki az aktivisták és nem egyszer épületeket díszítenek fel pink szalagokkal. Hazánkban 7000 nőnél diagnosztizálnak melldaganatot évente, 2300 betegen már nem tudnak segíteni. Sajnos a vizsgálatra behívott és veszélyeztetett nők csak 40 %-a megy el vizsgálatra, amely becslések szerint évente 700 nő életét tudná megmenteni.
Prof. Dr.Vetter János a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kara tanszékvezető egyetemi tanára a gomba táplálkozásélettani hatására hívta fel a figyelmet. A gomba értékei már ötezer év óta ismertek, Apicus szakácskönyve a római korból már ajánlja a fogyasztását. A csiperkegomba antioxidánsai, magas B és D vitamin tartalma, ásványi anyagai erősít immunrendszerünket, rostanyagai kedvezően hatnak az emésztőrendszerünkre. Gyulladáscsökkentő és vércukorszintet javító hatása közismert.
Dr.Hajdú Csaba a BioFungi Kft. K+F igazgatója a gombaipari kutatásokról és fejlesztésekről számolt be. A csiperkegomba számtalan vitamin forrása, a folsav, szelén, kálium mellett D2 vitamint tartalmaz, mely a D vitamin napi szükséglet 100%-át fedezheti.
A cég ócsai gombafarmján a résztvevők a BioFungi gyártási technológiájával ismerkedhettek meg.
"Gombajó fogások" címmel jelentették meg Mutsy Anna és Hajdú Csaba szakácskönyvét, mely sok új izgalmas receptet ajánl a csiperkegomba kedvelőinek.