Kávé habbal
"A műveltséget a köznapok apró reflexei mentik meg."
Ez a Márai idézet lehetne a mottója Pozvai Zsolt könyvének, mely korábbi pódiumbeszélgetéseit összegzi. Kiindulópontja, hogy a mai világunkban elemi szükséglet a gondolatok cseréje, az egymásra figyelés. Az első fejezetben meghívott vendégeivel a stílus és harmónia, az öltözködés, a divat témakörét érintik. A protokoll, az illem, a viselkedéskultúra kérdéseit Görög Ibolya protokoll szakértővel, Csányi Vilmos etológussal, Bárdos András újságíróval vitatják meg. A protokollszakértő rendkívül érdekes, szórakoztató adalékokkal szolgál a diplomáciai élet apróbb kulisszatitkairól, a terítéssel, étkezéssel kapcsolatos tudnivalókról.
Ki lehet a XXI. század embere? –vetődik fel egy újabb beszélgetésben, ahol az idolok változásáról esik szó. A Humprey Bogart megtestesítette érzelmes, férfias szuperhőst, Sophia Loren nőies alakját új, mai idolok váltották fel a filmvásznán. Korunk ízlésvilága már eltérő, teljesen más mintákat teremtett meg.
A sikeres ember fogalmát igyekeznek közösen definiálni további partnerekkel, neves színészek, élsportolók társaságában. Az 1970-es generáció tagjait szólaltja meg a szerző „Menő jövők” fejezetben, Kóka Jánost,- akkor még- az Elender tulajdonosát, Török Gábor politológust és Kovács „Koko” Istvánt, akik az érvényesülés titkát kutatják.
A siker anatómiáját olimpiai bajnokokkal elemzik, felelevenítve azt a semmihez sem hasonló érzést, amikor a dobogó legfelső fokára léphetnek. A stressz képezi a zárófejezet tárgyát, dr. Valló Ágnes belgyógyász, dr. Csernus Imre pszichiáter és Hegedüs Péter üzletember társaságában.. Valló Ágnes, aki dr. Nemes Jánossal közösen írt könyvet a „Menedzserbetegségek” címen, arról szólt, hogy a kínai abc-ben két írásjelből tevődik össze a válság szó. A jel egyik fele a veszély szimbóluma, a másik fele a lehetőség. Ugyanez vonatkozik a stresszre. is, az, hogy mit hozunk ki belőle sok szempontból csak rajtunk múlik.
A kávé élvezete sokféle lehet. Van, aki a méregerős olasz kávéra esküszik, más a kávézás hangulata egy bécsi cukrászdában, mást jelent a kávé az íreknek, akik feltalálták a pompás irish coffe-t, hogy kellő whiskyt tölthessenek bele.
De közös a kávézásban, hogy alkalmat nyújt komoly beszélgetésekre, könnyed csevegésre, véleménycserére, bárhol, kis bárban, elegáns kávézóban, otthon, vagy akár a munkahelyen ebédszünetben.
E felismerés késztette a Develor Rt. vezérigazgatóját a „Kávé Habbbal” rendezvénysorozat indítására, s egyben ez adja a kötet aktualitását is.
Kávé habbal. Pozvai Zsolt beszélgetései.