Szabadidő magazin - Élelmiszerek címkézése
Szabadidő magazin

Élelmiszerek címkézése

2011. november 25. 20:45 |

Fogyasztóbarát előírások

 2011. december 12-én lép hatályba az az uniós rendelet, amely a soros magyar elnökség és az Európai Parlament megállapodásaként született meg és az eddiginél szigorúbb kötelezettségeket hárít a vállalkozásokra. A tudatos fogyasztói döntéshozatal lehetőségének javítása az egészséges táplálkozás terén, a fogyasztók egészségének védelme, megfelelő tájékoztatás – többek közt ezeken a területeken tartalmaz az új jogszabály fontos változtatásokat.

 Az élelmiszerek jelölését eddig csupán egy uniós irányelv szabályozta, amelyet a tagállamoknak külön kellett átültetniük hazai jogrendszerükbe. A hamarosan hatályba lépő, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU Rendelete azonban már a tagállamokban közvetlenül és kötelezően alkalmazandó jogi aktusnak minősül, rendelkezéseit 2014. december 13-tól kell alkalmazni, így három évük lesz a vállalkozásoknak a szabályok átvételére.

A jobb olvashatóság érdekében minimális betűméret használata kerül előírásra. Ezen kívül más egyéb olvashatósági feltételt is meghatároz a jogszabály, így például a betűk és a háttér színe között eltérő kontrasztot kell alkalmazni, kötelező lesz az előrecsomagolt élelmiszereken feltüntetni a tápértékre vonatkozó legfontosabb információkat. Így azon szerepelnie kell a jövőben az energiaértéknek, valamint a zsírok, telített zsírsavak, szénhidrátok, cukrok, só és a fehérje mennyiségének is. Az új európai uniós élelmiszercímke

 

A jövőben a fogyasztó számára egyértelműen jelezni kell azt, ha az élelmiszerben egy szokásosan jelenlévő összetevőt helyettesítenek. . tudatos döntés lehetőségét segíti elő, hogy a friss húsoknál bővül a származási hely feltüntetésének kötelezettsége. Eddig ugyanis csak a marhahúsnál kellett ezt az információt közölni, a Rendelettel azonban már a sertés-, baromfi-, kecske- és juhhúson is fel kell tüntetni ezt az adatot.

A fogyasztók egészségének védelmét is erősíti az új jogszabály azzal, hogy ha az adott élelmiszer allergéneket alkalmaz, úgy azokat külön olvashatóan kell kiemelni a könnyebb észrevehetőség miatt. Így ezeket például aláhúzással, vastag betűvel, illetve más háttérrel kell elkülöníteni vizuálisan a csomagoláson.

Fotósarok