Szabadidő magazin - Őszi rendrakás
Szabadidő magazin

Őszi rendrakás

2011. október 10. 19:55 | Dr.Szigethy Emma PhD

A minőségi mindennapokért.

 Megérkezett az ősz, ne várjunk az utolsó pillanatig a rendrakással.

A befőzött lekvároknak, a friss savanyúságoknak, a nyers zöldségeknek, s még sok mindennek meg kell találni a megfelelő helyet.

Mindenekelőtt nézzünk körül, mi újság a spájzban, a szekrényekben, a hűtőben.

 

A legelső feladatunk, hogy a polcokat tisztítsuk le. A rajtuk sorakozó zacskókat, üvegeket vizsgáljuk át, mossuk el, jól szárítsuk le. Át kell válogatni a babot, a krumplit, a hagymát, nincsen-e bennük zsizsik. Az alkalom jó egy kis konyhai leltárra is, nézzük meg, miből, mennyi van, mit kell vásárolni, töltsük fel a hiányzó készlet.

Tipp: éhesen sose vásároljunk, mert feleslegesen sokat költünk.
Fortély: átvizsgálás után tegyünk a zacskókba, üvegekbe, más tároló edényekbe néhány szem babér-levelet, ezzel távol tartjuk a betolakodókat. Tegyük ezt a rendszeresen használt fűszerekbe és a lisztbe és piros-paprikába is. A babér-levél aromáját nem veszi át a fűszer, viszont távol tartja a zsizsiket és a molyokat.

Akinek nincsen spájza, tároló szekrénye, a szemes ételeket, mint a babot, a lencsét, a mákot, tegye papír-zacskóba és a hűtőszekrény zöldség-rekeszében tárolja felhasználásig. Ekkor viszont nem szükséges a babérlevél használata, mert a hűtő hőmérséklete védi a szemeseket.
Ne feledkezzünk meg a hűtőszekrényről sem. A mélyhűtőben lévő élelmiszereket olvasszuk fel, és használjuk el. A hűtőszekrényt ecetes-, majd száraz ruhával dörzsöljük át.

Javaslat: legjobb törlőrongy a pamut pelenka. Olcsó, és nem hagy szöszt. Portörlésre, üveg- és tükörtisztításra kitűnő!

Fél évnél tovább ne tartsunk semmilyen ételt a mélyhűtőben

 

Ne feledkezzünk meg a ruhás-és cipő-szekrényekről sem. A nyári ruhákat, cipőket, csak tisztán tegyük el a jövő szezonra. A ruhákat takarjuk le, akár egy, már nem használt lepedővel, a cipőket dörzsöljük át méhviasszal, és tömjük ki. Ugyanis, ha nem hordjuk a cipőt, akkor is használódik, zsugorodik.

 

Az őszi-, téli holmikat is nézzük át, nem költözött-e beléjük a moly. A bőr-cipőket kívül étolajjal, méhviasszal, belül ecetes ronggyal dörzsöljük át, majd hagyjuk levegőn. S, ha a télen az utak sóitól akarjuk megtisztítani a lábbelinket, dörzsöljük át nyers krumplival.

Tipp: a szekrénybe tett ruhák közé - amelyiknek van, annak a zsebébe is- tegyünk néhány szem szegfűszeget és néhány szál levendulát, távol maradnak a molyok. S válogassuk át, melyikre nincsen szükségünk, de más örülne, ha használhatná - adja oda!

 

 

 

Fotósarok