Haluskafesztivál
Vanyarc színes programmal és étkekkel várja a látogatókat.
2011. szeptember 10. szombat
Program:
9.00 VENDÉGVÁRÁS és a főzőversenyre jelentkezők regisztrálása
10.00 Ünnepélyes megnyitó
Becsó Zsolt Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke
10.00-15.00 Sztrapacskafőző verseny /súťaž vo varení halušiek/
/Strapacska Kochwettbewerb/
11.00 FOLKLÓR MŰSOR I./Folklórny program-Folklorprogramme/
Fellép: a Kóborzengő zenekar, Komjáthi Anna, Komjáthi Zsófia,
Komjáthi Vera, a püspökhatvani zenekar,
a galgagyörki népdalkör és zenekar
13.00 Haluskaevő verseny
14.00 Madzag Gólyalábas Együttes: Sárkányverő produkciója
15.00 FOLKLÓR MŰSOR II. /FolklórnyprogramFolklorprogramme/
Fellép: Alsósztregova (Dolná Strehová, Szlovákia) folklór együttese,
a püspökhatvani Hagyományőrző Együttes, az acsai Zornica Hagyományőrző
Együttes, a csővári Hagyományőrző Együttes, a Lipa Néptáncegyüttes,
a vanyarci Rozmarín Hagyományőrző Együttes
Meghívott vendég régió a BAKONYI SZLOVÁK RÉGIÓ
A folklór műsor részeként láthatnak népviseleti bemutatót a fellépő csoportok és a főzőcsapatok beöltözött képviselőinek közreműködésével.
Haluskás versek, rigmusok versenye - melyre bárki benevezhet
“ HALUSKÁK TALÁLKOZÓJA” - várjuk a Haluska nevűek jelentkezését
(čakáme ľudí s priezviskom Haluška)
17.00 A FŐZVERSENY ÉRTÉKELÉSE, DÍJKIOSZTÁS – vyhodnotenie
19.00 “Haluskaszaggató táncház” a Kóborzengő zenekarral
KÍSÉRŐ PROGRAMOK sprevádzajúce programy
- Kézműves Kirakodóvásár /Predaj výrobkov rôznych remesiel /
- Háztáji Piac- sok finomsággal
- Kézműves foglalkozások, játszóház
- Kosaras körhinta
- Sétakocsikázás, sétatraktorozás
- Könyv- és ajándékvásár
A program ideje alatt megtekinthető a Viselettörténeti Babamúzeum,
Tájház és Alkotóház (Vanyarc, Tabán út 9.)
A haluskakészítés receptje:
1 kg meghámozott nyers burgonyát lereszelünk, majd belekeverünk 40-50 dkg lisztet, attól függ, hogy mennyit vesz fel a reszelt krumpli, és hogy közepes sűrűségű galuskához, nokedlihez hasonló tésztát kapjunk. A haluskákat forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk nokedli szaggatóval. Régen haluskaszaggató deszkáról (lopatkáról) kanállal, vagy a kés tompa oldalával szaggatták a háziasszonyok. Főzés közben fakanállal megkavarjuk a tésztát, hogy ne ragadjon le a fazék aljára. A haluskák, amelyek megfőttek, feljönnek a víz felszínére és szűrőkanállal kiszedjük őket. Zsírral (régen csak zsírral) vagy olajjal kicsit meglocsoljuk, és óvatosan átkavarjuk, hogy ne ragadjanak össze a haluskák. Ezután ízesíthetjük juhtúróval (brindza) vagy tehéntúróval, párolt édes vagy savanyú káposztával, főtt, áttört krumplival, pirított hagymával, vajaljával, ki mivel szereti. Mindezt egy nagyobb tálban végezzük, s amikor összekevertük túróval, vagy káposztával, az egész tetejére még tehetünk pirított szalonnát vagy töpörtyűt
Régen egy nagy tálba szedték ki (fatálba, cseréptálba, később zománcos tálba), az asztalra tették, körül ülte a család és mindenki kanállal evett belőle. Manapság a túrós, brindzás változatra sokan tejfölt is tesznek. Vanyarcon régen tejfölt nem tettek rá, hiszen a házi túró elég zsíros, gazdag volt. A tejfölt pedig vajköpüléshez, vajkészítéshez használták, nem „pazarolták” a haluska tetejére, mert az anélkül is finom volt.