HÍR-es Íznapok
HÍR díjak a legjobb hagyományos és tájjellegű magyar élelmiszerek termelőinek.
35 termékéért 16 díjazott vehette át az idei Hagyományok–Ízek–Régiók (HÍR) díjat Gyaraky Zoltántól, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetőjétől a negyedik HÍR-es Íznapokon, a Mezőgazdasági Múzeum dísztermében rendezett Díjátadó Gálán. A rangos elismerés, valamint a kapcsolódó védjegyhasználat célja a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ismertségének növelése, a termékeket gyártók piaci lehetőségeinek bővítése.
2011. augusztus 27–28-án immár negyedik alkalommal rendezték meg a hagyományos és tájjellegű magyar termékeket népszerűsítő HÍR-es Íznapokat a városligeti Vajdahunyadvárban.
Az Agrármarketing Centrum (AMC) szervezésében zajló kulturális és kulináris esemény fő célja, hogy a Hagyományok–Ízek–Régiók 2002-ben létrehozott gyűjteményének különleges alapanyagait és termékeit megismerje a nagyközönség.
A kétnapos esemény nyitónapján, a Hír Díjkiosztó Gálán ismertették az idei év legjobb hazai termékeit és termelőit: ők azok, akik megfeleltek a HÍR-gyűjtemény támasztotta szigorú követelményrendszernek, és ezentúl – a szakmai bíráló bizottság döntése alapján – használhatják a díjjal járó rangos védjegyet.
Az AMC által működtetett Hagyományok–Ízek–Régiók programot a Vidékfejlesztési Minisztérium 1998-ban indította el az Európai Unió Euroterroirs („Európa vidékei”) kezdeményezéséhez csatlakozva. A program keretében 300, a magyar gasztronómiai kultúra részét képező hagyományos és tájjellegű élelmiszer szakmai–történeti leírása készült el régiónként és azon belül ágazati bontásban. A gyűjteményhez tartozó termékek száma a tavaly megkezdődött pályáztatás eredményeként folyamatosan emelkedik.
A termékek gyűjteménybe kerülésének, illetve a pályázaton való részvételének főbb feltételei közé tartozik a dokumentálható történelmi múlt, az előállítási mód hagyományossága, az adott tájegységhez való kötődés, a kapcsolódó tudásanyag, valamint a termék ismertsége.
A díjátadót követően a szervezők szakmai konferenciát tartottak a HÍR program múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a védjegy hazai élelmiszer-gazdaságban betöltött szerepéről, valamint a magyar termékek uniós oltalmi lehetőségeiről, azzal a céllal, hogy minél többen megismerjék és vásárolják a kiváló szakmai minősítéssel rendelkező hagyományos és tájjellegű magyar mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket.
A HÍR-es Íznapok a 2011. szeptember 28. és október 2. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban rendezendő 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari kiállítás (OMÉK) bevezető rendezvénye, amelyen újra találkozhatnak a HÍR védjegyes termékekkel.