Szabadidő magazin - A francia gasztronómia
Szabadidő magazin

A francia gasztronómia

2011. február 22. 18:39 |

A francia gasztronómia az emberiség szellemi,kulturális örökségének listáján

 
 

Az UNESCO szakértői szerint a francia gasztronómia és annak készítési módja, illetve külalakja egyedülállóak.

Első alkalommal fordult elő, hogy az UNESCO gasztronómiával kapcsolatos kulturális örökséget vett fel a listájára.

Az étkezés a francia identitás része

 A francia gasztronómia lényege leginkább a kiváló minőségű, helyi termékek felhasználásában, az ízek harmóniájában, a fogások figyelmes megválasztásában, a borok és az ételek összepárosításában, az esztétikus megjelenésben és terítésben rejlik.

Az ínyenc étkezésnek van egy tiszteletben tartandó sorrendje: aperitiffel kezdődik, melyet az előétel majd a hal vagy húsétel követ, eztuán a sajt és a desszert következik és végül egy emésztést elősegítő itallal végződik.

A listára való felkerüléssel olyan intézkedések bevezetését fontolgatják, melyek elősegítik a francia gasztronómiának az iskolákban és más fórumokon történő oktatását is. 

Fotósarok