|
A francia gasztronómia
2011. február 22. 18:39 |
A francia gasztronómia az emberiség szellemi,kulturális örökségének listáján
|
|
Az UNESCO szakértői szerint a francia gasztronómia és annak készítési módja, illetve külalakja egyedülállóak.
Első alkalommal fordult elő, hogy az UNESCO gasztronómiával kapcsolatos kulturális örökséget vett fel a listájára.
Az étkezés a francia identitás része
A francia gasztronómia lényege leginkább a kiváló minőségű, helyi termékek felhasználásában, az ízek harmóniájában, a fogások figyelmes megválasztásában, a borok és az ételek összepárosításában, az esztétikus megjelenésben és terítésben rejlik.
Az ínyenc étkezésnek van egy tiszteletben tartandó sorrendje: aperitiffel kezdődik, melyet az előétel majd a hal vagy húsétel követ, eztuán a sajt és a desszert következik és végül egy emésztést elősegítő itallal végződik.
A listára való felkerüléssel olyan intézkedések bevezetését fontolgatják, melyek elősegítik a francia gasztronómiának az iskolákban és más fórumokon történő oktatását is.
|
|
|
|
|
|