Az etyeki pezsgő
Uniós oltalom alá került
Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar etyeki pezsgő felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába.
Az etyeki pezsgő az Etyek település környékéről származó szőlőből előállított pezsgőt jelenti.
A földrajzi terület jellemzői – a folyamatos széljárás, a talaj mészköves alapkőzete, az alacsony hőmérséklet és a párás levegő – biztosítják a friss, citrusos jellegű, gyümölcsös ízt, valamint a gerincet adó savtartalmat.
A pezsgő komoly érlelési potenciállal rendelkezik. Az idősebb pezsgőkre jellemzőek a kekszes, kenyérhéjas jegyek, melyeket bársonyos buborékok és harmonikus savak egészítenek ki, hosszú lecsengéssel.
Ez az új megjelölés is bekerül a már több mint 3679 védett megnevezést tartalmazó eAmbrosia adatbázisba.

